مرکز اندیشه‌ورزی زنان ایران

قرارگاه حوزه زن و خانواده

قرارگاه حوزه زن و خانواده

مرکز اندیشه‌ورزی زنان ایران

مرکز اندیشه‌ورزی زنان ایران در راستای ماموریت قرارگاهی خود، به رصد فعالیت‌های در حال انجام در حوزه زن و خانواده، شناسایی و رفع خلأهای فکری جبهه انقلاب، تولید محتوا، شناسایی مسائل اصلی حوزه تخصصی و شناسایی ظرفیت‌های مختلف میدان و‌‌ ... می‌پردازد.

۴ مطلب در اسفند ۱۴۰۲ ثبت شده است

زن در کلام رهبری (۸)

قرآن کریم، وقتی می‌خواهد نمونه‌ای برای انسان‌های با ایمان ذکر کند، آن را از میان مردان ذکر نمی‌کند؛ از میان زنان ذکر می‌کند: «و ضرب الله مثلاً للذین امنوا امراة فرعون».
خدای متعال در این‌جا، دو زن را به عنوان دو نمونه از انسان‌های برجسته و مؤمن _نه از زنان برجسته_ ذکر می‌کند. یعنی در صحنه‌ی انسانیت و تکامل معنوی، خدای متعال وقتی می‌خواهد نمونه‌ی ممتازی بیان کند، سخن از پیامبران و مردان بزرگ و شخصیت‌های علمی و دینی نمی‌کند؛ بلکه سخن از دو زن به میان می‌آورد که یکی از آن دو زن، زن فرعون است: «أذ قالت رب ابن لی عندک بیتاً فیالجنة»


زنی در مقام مبارزه با قدرت طاغوتی شوهرش، زنی با استقلال کامل که زیر بار شوهر متجاوز و قدرتمند و فرعون صفت و فرعون نام خود نمی‌رود. عظمت این زن، این جاست که شوهر نمی‌تواند راه گمراهی را بر او تحمیل کند؛ اگرچه آن شوهر، شخصی در حدّ فرعون با آن قدرت و با آن شخصیت باشد.

***به همت دفتر مطالعات جنسیت و جامعه

🔹بخش زیادی از روایات پوشش در کتاب شریف کافی در ذیل باب "الزی و التجمّل" یعنی زندگی و زیبایی آمده است؛ با بررسی روایات در باب پوشش، به استقرایی هفت موردی رسیدیم که به آن‌ها می‌پردازیم:

1. پوشش یک کارکرد خاص تنظیم رابطه بین عبد و خدای متعال دارد که نشان‌دهنده‌ی شکرگزاری عبد و استفاده‌ی درست از نعمت‌های الهی است.

2. کارکرد دوم پوشش در تنظیم‌ رابطه‌ی‌ مؤمنین با همدیگر است؛ به این معنا که وقتی یک مؤمن، مؤمن دیگری را می‌بیند خوب است که لباس خوب و لباس تازه و لباس زیبا بپوشد.

بایدها و نبایدهای الگوی سوم (۲۳)

برون‌سـپاری برخـی امور در هـر نقش:

می‌توان با تفویض برخی امـور در هر یک از نقش‌های سـه گانه، به نقش‌های دیگر پرداخت؛ معیار در تشـخیص امور تفویضی از غیرتفویضی، ضروری بودن و نیـز نقـش جنسـیت در آن‌هاسـت.


به طور مثال در نقـش خانوادگی، وظایف همسـری، بـودن مـادری، و آرامش‌بخشـی ضروری‌انـد و فقط مختـص بانوی خانه‌اند و نمی‌تـوان آن‌ها را تفویض کـرد.

خانه دار جامعه ساز

تقسیم نقش‌ها شاید امروز یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در خانواده‌های شهرهای صنعتی باشد. با مدرن شدن جوامع و نفوذ تفکر فمینیسم در آن‌ها، اشتغال بیرون از منزل برای زنان منزلت بیشتری یافت و این تفکر در جامعه ایران نیز با سرعت فزاینده‌ای رشد پیدا کرد. 

به‌تدریج جایگاه خانه‌داری در اذهان جامعه کمرنگ شد و علی‌رغم نقش فوق‌العاده آن در حفظ کیان خانواده و اثرگذاری در افزایش کیفیت زندگی اهمیت خود را از دست داد تا جایی که امروز برای برخی از زنان، مشاغل بیرون از خانه حتی با جایگاه پایین شغلی و درآمد بسیار پایین می‌تواند ارجح باشد. 

به نظر می‌رسد با توجه به فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر اهمیت نقش خانه‌داری و تعریف نقش‌های دیگرِ زن ذیل نقش خانه‌داری و تأکید بر آنکه خانه‌داری به معنای خانه‌نشینی نیست، این رویکرد نتوانسته در عرصه سیاست‌گذاری عمومی کشور جایگاه مناسبی یابد.